Громадський бюджет: сумчани подали 66 проектів розвитку міста

Громадський бюджет: сумчани подали 66 проектів розвитку міста

У рамках громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми городяни подали 66 проектів розвитку міста. Про це повідомили у Департаменті комунікацій та інформаційної політики за підсумками опрацювання усіх поданих ініціатив містян.

Це на 9 менше, ніж торік. Запропонувати свої ініціативи сумчани мали можливість з 3 липня по 14 серпня двома шляхами: онлайн через веб-платформу «Громадський проект», або у паперовому форматі. Заповнену заявку можна було принести або до Департаменту комунікацій та інформаційної політики, або до ЦНАПу чи найближчої філії міської бібліотеки.

Усього за цей період сумчани подали 30 проектів у паперовому форматі, найбільше з них, 24 – через Департамент. По три проекти були подані через ЦНАП та бібліотеки. Разом з тим, у кожному з пунктів проводилася активна консультаційна-роз’яснювальна робота для усіх зацікавлених городян. Усі «паперові» проекти також були внесені до веб-платформи «Громадський проект».

Сумчани запропонували 44 локальні проекти (з кошторисом до 500 тис. грн.) та 22 загальноміські (з кошторисом до 1 млн. грн.), тоді як торік розподіл був – 55 на 20.

Щодо вікової категорії авторів, як і минулого року, переважно це сумчани від 25 до 35 років (34,78%). Далі за активністю – городяни віком від 35 до 50 років – 21 (30,43%), від 50 до 65 років – 14 (20,29%), до 25 років – 7 (10,14%) та старше 65 років – 3 (4,35%).

Переважна більшість проектів була подана автором-одинаком, і лише близько чверті – у співавторстві.

У системі зареєструвалися, або були зареєстровані 80 авторів, але подали проекти – 69 (з них 3 проекти під час модерації були відхилені).

27 сумчан зареєструвалися на веб-платформі за допомогою Bank ID і лише 15 – завдяки електронній пошті та скану паспорту.

Не усі сумчани скористалися можливістю подавати два проекти – таких було лише кілька. Городяни у переважній більшості подавали по одній ініціативі, але були і у ролі співавторів.

Приємно, що серед авторів є городяни, які торік перемогли і нині подали нові ініціативи. Є і такі, хто повторно принесли проекти, які тоірк не отримали підтримки, але сподіваються на успіх нині.
Серед авторів – 37 чоловіків та 32 жінки. Торік сумчанки були більш активнішими.

Серед категорій, як і у минулому році, найбільш популярними є здоровий спосіб життя – 29 проектів (43,94%), благоустрій міста – 24 (36,36%), культура та туризм – 5 (7,58%), освіта – 3 (7,58%). По одному проекту – у категоріях телекомунікації та енергозбереження, ще три – у категорії «Інші».

Категорія «Навколишнє середовище» виявилась для сумчан нецікавою, а за напрямком «Велоінфраструктура» був поданий один проект, але без підписів на підтримку та бюджету і недопрацьованими заходами, тому був відхилений.

Більшість проектів містян передбачають облаштування спортивних та дитячих майданчиків, зон відпочинку, благоустрій дворів. Приємно що з’явилися і цікаві ідеї з облаштування фонтанів, скверів, встановлення пам’ятників, проведення фестивалів, створення обсерваторії, водного кінотеатру, популяризації заходів з енергозбереження. Серед іншого і два проекти скейт-парків, спортивні змагання, роздільний збір сміття, інклюзивний спортивний майданчик для сумчан з обмеженими можливостями, інноваційні освітні технології, облаштування громадського простору.

Нині проекти, подані сумчанами, проходять попередню оцінку та розгляд у виконавчих органах міської ради.

Переглянути проекти