Громадський бюджет: новий цикл партиципаторного бюджетування стартує у вересні

Громадський бюджет: новий цикл партиципаторного бюджетування стартує у вересні

Протягом вересня сумчани зможуть подавати нові ідеї у рамках громадського бюджету-2018.

Відповідне рішення ухвалила Координаційна рада з питань громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми на засіданні 6 серпня.

Першим питанням порядку денного засідання, яке провів голова Координаційної ради Андрій БАРАНОВ, було обговорення проекту рішення міської ради щодо нового Положення про громадський бюджет.

Присутні обговорили новації, які стосуються переважно зняття обмежень для подачі та опрацювання проектів, а також посилення ролі авторів та громадськості в цілому у впровадженні партиципаторного бюджетування у Сумах. Члени ради підтримали такі, та запропонували кілька змін: щодо віку тих, хто має право голосувати, та уточнили умови паперового голосування у відповідних пунктах.

Одним з найбільш дискусійних було питання допуску проектів на території бюджетних закладів. Серед аргументів тих, хто проти - можливість акумуляції ресурсів на підтримку проекту через батьків та учнів, колективи закладів. Серед тих, хто допускає можливість таких проектів - те, що школи або заклади культури стають центрами мікрорайонів, наприклад, приватного сектору. Для певного балансу у положенні запропоновано, аби керівник такого закладу при подачі проектів надавав гарантійний лист, що об'єкт після реалізації буде загальнодоступним та безкоштовним для усіх. Враховуючи, що є пропозиція депутата Володимира ЧЕПІКА щодо заборони розміщення проектів у бюджетних установах, нехай вирішують депутати - погодилися члени Коордради.

Також тривалий час говорили про новації у реалізації проектів та співпраці між авторами і виконавцями, погодилися з доцільністю ідентифікації під час електронного голосування виключно через БанкІД та ЕЦП (паперове голосування теж залишається). 

Додамо, що на сесії 8 серпня проект рішення виноситься на розгляд депутатів міської ради.

Також присутні заслухали звіт про реалізацію проектів 2017 року та обговорили проблемні проекти 2016 року. Наприклад щодо реалізації проекту встановлення майданчику для міні-футболу та бадмінтону у парку «Казка». Управління капітального будівництва та дорожнього господарства має на вимогу Координаційної ради надати письмово інформацію щодо наявної проектно-кошторисної документації та використання коштів. Ідея Ірини ХАРЧЕНКО та містян має стати реальністю, наголосили члени ради.

Присутні, за пропозицією Андрія Баранова, визначилися з датою початку прийому проектів громадського бюджету цього року – це 1 вересня. Подавати ідеї сумчани зможуть протягом усього першого місяця осені. Нагадаємо, що на їх реалізацію у наступному році у міському бюджеті передбачено 10 млн. грн.