Громадський бюджет: У Сумах обговорюють зміни до положення про партиципаторний бюджет

Громадський бюджет: У Сумах обговорюють зміни до положення про партиципаторний бюджет

26 червня відбулося засідання Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми.

Це перша зустріч членів ради у оновленому складі, після ротації членів дорадчого органу від громадськості. Тож на початку представили «новачків». Далі підтвердили, що Наталія ВИННИЧЕНКО залишається співголовою Координаційної ради від громадськості.

Після цього близько півтори години обговорювали пропозиції щодо змін Положення про громадський бюджет. Їх напрацьовували у Департаменті комунікацій та інформаційної політики, Департаменті економіки, фінансів та інвестицій з урахуванням пропозицій громадськості, міжнародних та українських експертів, досвіду партиципаторного бюджетування Сум та інших українських міст.

До уваги Координаційної ради була представлена низка новацій, найбільш вагомими серед яких є:

  • Збільшення граничного розміру кошторису локального проекту з 500 тис. грн до 750 тис. грн. та загальноміського – з 1 млн. грн до 1,5 млн. грн.
  • Подавати проекти матимуть можливість громадяни України, громадяни інших країн, особи без громадянства, яким виповнилося 14 років (зараз 16) і не лише ті, хто проживає, працює чи навчається у місті, а й ті, хто народився у Сумах чи має тут власність, у тому числі тимчасові переселенці.
  • Подавати також можна будь-яку кількість проектів (раніше – 1 локальний та 1 загальноміський).
  • Голосувати також зможуть громадяни України, громадяни інших держав, особи без громадянства, які проживають, навчаються, працюють чи народилися або ж мають майно у Сумах, яким виповнилося 16 років, як і нині (пропонувалося понизити вік також до 14 років.) Підтримати можна буде також по одному локальному та загальноміському проекту.
  • Члени Координаційної ради не можуть бути авторами проектів.
  • Додані норми щодо етики поведінки авторів проектів та посадовців, депутатів, представників комунальних підприємств під час агітації та інформування за проекти.
  • Обов’язковість письмового підтвердження керівником бюджетної установи (наприклад, школи) загальнодоступності та безкоштовності об’єктів, які реалізуються на їх території, для усіх містян.
  • Можливо, щоб автори проектів-переможців минулих років не збирали підписи на підтримку своїх нових проектів.
  • Не прийматимуться проекти, які стосуються втручання у природне середовище (крім облаштування пляжу та очищення поверхні води та дна біля берега від сміття).
  • Уточнені вимоги при експертизі проектів, наприклад, обовязковість виїзду на місце, формату співпраці з авторами.
  • Обговорюється можливість голосування онлайн у режимі ідентифікації виключно через БанкІД чи цифровий підпис (без реєстрації через електронну пошту, як минулого року) та різні формати голосування у пунктах для голосування.
  • Виписані норми щодо протидії спробам недоброчесного голосування, примусу голосувати за певні проекти та можливість зняття таких проектів з голосування.
  • Уточнені терміни внесення результатів паперового голосування до онлайн-платформи та терміни визначення переможців.
  • Координаційна рада зможе офіційно рекомендувати виконавчим органам розглянути можливість реалізації цікавих проектів, які не були підтримані під час голосування або ж їх кошторис перевищує граничний.
  • Обов’язковим буде брендування усіх заходів та побудованих об’єктів у рамках громадського бюджету, типовими табличками, наклейками, стікерами тощо.
  • Деталізовано розділ реалізації проектів-переможців:
    - проведення зустрічей з авторами
    - погодження календарних планів та завдань на проектування
    - доступ до документації та інформації про стан робіт, доступ на об'єкт
    - погодження завершення проекту
    - передача реалізованих об’єктів на баланс та їх подальшого використання та інше.

Наразі ці пропозиції будуть остаточно опрацьовані після свят та затверджені Координаційною радою на окремому засіданні. Після чого передані на розгляд Сумської міської ради. Тоді ж визначатимуться з хронологією процесу партиципаторного бюджетування у 2018 році у Сумах.

Нагадаємо, що на реалізацію проектів, які будуть подані у цьому році, буде виділено у 2019 р. 10 млн. грн.