Міська рада збільшила обсяг громадського бюджету

Сумська міська рада збільшила обсяг громадського (партиципаторного) бюджету на 2018 – 2020 роки.

Сумська міська рада збільшила обсяг громадського (партиципаторного) бюджету на 2018 – 2020 роки. Відповідне рішення 25 жовтня ухвалили міські обранці.

Ініціатором розгляду такого рішення став депутат Дмитро НАТАЛУХА. Він запропонував збільшити обсяг партиципаторного бюджетування на 2019 та 2020 роки на три мільйони гривень. Так відповідно замість 7 млн. грн. - 10 млн. та замість 8 млн. грн. – 11 млн.

Під час обговорення проекту рішення надійшла пропозиція від фракції «Батьківщина» - відкоригувати загальний розмір фінансового ресурсу на реалізацію проектів сумчан вже у наступному 2018 році. Пропозицію озвучила депутат Оксана КУБРАК: додати до 6 млн. грн. вже передбачених у програмі ще 3 млн. грн.

Керівник департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА, коментуючи таку пропозицію, зауважила, що наступного року було б доцільно також збільшити і граничний розмір локальних та загальноміських проектів. Наразі вони становлять 0,5 млн. грн. та 1 млн. грн. відповідно. Разом з тим, кошторис пропонованих городянами ідей вже перебільшує такі показники, враховуючи здорожчання матеріалів, товарів, робіт, розмір заробітної плати та інші фактори.

Обговорюючи пропозиції, депутати висловлювали свою підтримку, наголошуючи, що таке зростання дозволить втілити у життя більшу кількість проектів городян.

У підсумку за проект рішення в цілому проголосувало 32 сумських обранці.

Відтак, у 2018 році на реалізацію проектів громадського (партиципаторного) бюджету тепер передбачено вже 9 млн. грн., а на наступні два роки – 10 млн. грн. та 11 млн. грн. відповідно.

Нагадаємо, що у 2017 році було подано 66 проектів, по яким наразі завершується процедура оцінки та аналізу. Торік переможцями були визнані 17 ідей на суму 5 мільйонів гривень.