Олександр Лисенко: громадський бюджет – приклад успішної участі громади у розвитку нашого міста

Олександр Лисенко: громадський бюджет – приклад успішної участі громади у розвитку нашого міста

Громадський бюджет дає сумчанам можливість власними зусиллями зробити своє місто кращим, а завдання міської влади – всебічно цьому сприяти.

Про те, як втілюються у життя проекти та ініціативи городян, подані у рамках громадського (партиципаторного) бюджету, звітували посадовці на апаратній нараді при міському голові 20 серпня. Такі звіти Олександр ЛИСЕНКО ініціював особисто минулого тижня.

За інформацією начальника управління капітального будівництва та дорожнього господарства Віталія ШИЛОВА, управлінням виконуються вісім проектів-переможців партиципаторного бюджету (інклюзивний майданчик у парку ім. Кожедуба, «Доріжка здоров’я» у Аннівці, спортмайданчик на вул. Ковпака, дитячий майданчик на вул. Холодногірська, спортивний центр «Єдність нації» та ін.) По усім з них вже розроблена проектно-кошторисна документація, яка пройшла державну експертизу, укладені угоди з виконавцями. По п’яти ініціативам містян вже виплачені аванси на придбання матеріалів. Проект інклюзивного майданчика був виставлений на тендер, під час якого визначили виконавця. Як завірив керівник управління, виконання триває планово і орієнтовно до 15 жовтня будуть завершені усі об’єкти.

Міський голова Олександр Лисенко звернув увагу Віталія Шилова на необхідності дотримання своїх обіцянок та враховувати погодні умови, тож такі проекти мають бути виконанні вчасно та якісно. Він доручив своєму першому заступнику Володимиру ВОЙТЕНКУ на своїх нарадах постійно порушувати питання стану реалізації проектів, а вже за місяць очікує на звіт про виконання деяких з них.

Про вже реалізований проект – Фестиваль ідей «Місто майбутнього» - розповів директор центру дозвілля молоді Ігор Ганненко. «Фестиваль відбувся у червні, на ньому були представлені інновації у сфері науки, культури, освіти, підприємництва, творчості. Сумчани отримали можливість безпосередньо спробувати застосувати такі новації та планувати своє майбутнє. Захід був позитивно сприйнятий містянами, тож ми плануємо його зробити традиційним», - повідомив Ігор Ганненко. Він продемонстрував на екрані ролик про фестиваль.

В.о. начальника відділу молоді та спорту Єлизавета ОБРАВІТ поінформувала про стану виконання ще одного проекту - змагання з веслування на байдарках «Золоте весло». Вже придбано 5 байдарок та 11 весел, ще 5 байдарок надійдуть найближчим часом. Розроблено регламент змагань, які запланували на 15-16 вересня.

По управлінню освіти фактично вже завершено створення СТЕАМ-центру на базі школи №7. Він допоможе школярам отримати інноваційну та конкурентоспроможну освіту, дозволить їм на практиці застосовувати ІT-технології та інші наукові методи. Придбано комп’ютери, навчальні конструктори з робототехніки, обладнання для проведення дослідів, 3-d принтери. Вчителі пройшли навчання, а учні десятих класів – зібрали принтери та провели перший друк на ньому та зібрали роботів. За словами начальника управління освіти і науки Антоніни ДАНИЛЬЧЕНКО, центр відкриється вже з нового навчального року і стане майданчиком для поступового впровадження такої освітньої практик у всіх школах міста.

«Перша сумська медіатека» створюється на базі бібліотеки-філії №4 на Добровільній. Тут вже, за словами начальника відділу культури і туризму Наталії ЦИБУЛЬСЬКОЇ, виконано значний обсяг ремонтних робіт приміщення. З 1 млн. грн, передбаченого проектом, вже використано понад 355 тис. грн. на ремонтні роботи: облаштовано ізоляцію, вимощено цоколь, оновлено систему опалення, приведено до ладу стіни, підлогу, встановлено нові вікна та двері. Усього ж на ремонтні роботи заплановано 650 тис. грн Триває укладання угод на придбання комп’ютерної техніки та меблів.

Олександр Лисенко пригадав, як свого часу мешканці Добровільної скаржилися йому на незадовільний стан бібліотеки, натомість очільник міста порадив розробити проекті самим визначитися – що і як потрібно зробити. І нині успішно втілюється у життя проект бюджету участі, коли мешканці запланували, проголосували, а влада - виконує те, що хочуть жителі.

Ще один проект у підпорядкуванні відділу культури – Фестиваль «Старими вулицями Нового міста», присвячений 250-річчю району Нове місто. Планують відкриття квітника та памятного знаку, виставку малюнків учнів художньої школи, костюмовану екскурсію, майстер-класи народних ремесел та спортивні змагання. Відбудеться такий захід у третій декаді вересня. Наразі завершено розробку програми та визначення надавача послуг.

Третя ініціатива – «Містечко зимових розваг» чекає на сумчан у грудні.

Директор Департаменту інфраструктури міста Григорій ЯРЕМЕНКО прозвітував про стан реалізації чотирьох ініціатив містян. «Міні скейт-парк на Роменській» мають завершити у другій декаді листопада. Реалізація проекту «Новий «евросмітник» по вул. Харківська» стартує у вересні (передбачено 497 тис. грн.). Сквер випускників на Добровільній планують завершити до 31 жовтня, вже укладено угоду з виконавцем. А проект №58 #СкверРозвагТаВідпочинку заплановано доладувати до кінця листопада.

На переконання міського голови, партиципаторний бюджет – успішний інструмент громадської участі, який дає сумчанам реальну можливість самостійно визначати, на які свої потреби спрямовувати частину міського бюджету. «Ініціюйте, розробіть проект, згуртовуйтесь, перемагайте – і міська влада вам його втілить у життя, - звернувся Олександр Лисенко до сумчан. – У вас є гарна можливість власними зусиллями за підтримки влади зробити життя у мікрорайоні та місті комфортнішим та кращим».

Нагадаємо, що у 2019 р. на проекти містян передбачено 10 млн. грн., а прийом нових ідей сумчан стартує вже 1 вересня.