У Сумах відбувся історико-культурний фестиваль «Старими вулицями нового міста»

У Сумах відбувся історико-культурний фестиваль «Старими вулицями нового міста»

На вихідних в обласному центрі відбувся фестиваль «Старими вулицями нового міста», реалізований в рамках громадського (партиципаторного) бюджету.

Відвідали історико-культурний фест й очільник Сум Олександр ЛИСЕНКО та його перший заступник Володимир ВОЙТЕНКО.

«Громадський бюджет міста – комплексний, відкритий та дієвий інструмент взаємодії влади і громади, тому що тут саме голос городян є вирішальним у процесі розподілу коштів, які дійсно будуть спрямовані на реалізацію цікавих міських ініціатив, – зауважив Олександр Лисенко. – Цей фестиваль важливий, тому що має на меті популяризацію історико-культурної спадщини міста. І мені дуже приємно, що до його проведення долучилось багато

молоді».
Як зазначила автор проекту Галина ІГНАТЬЄВА, мета заходу – розказати про історію створення Нового міста, створити атмосферу того часу та ще більше закохати городян у рідні Суми.

Фестиваль відбувався на території Старого міста: вул. Троїцька пр-ті Шевченка, вул. Горького. Тут сумчанам презентували костюмовані екскурсії історичним центром Сум та «Петропавлівський погост – музей просто неба. Суми на перетині ХIХ – ХХ століть», де йшлось і про історію, архітектуру міста та визначних сумчан.

Центром дійства став дитячий парк «Казка», де презентували ретро фестиваль, у рамках якого відбувались презентація арт-локацій: «Вулиця Гончарна», «Вулиця Троїцька» та «Карті міста – 250», фотогалерея «Нове Місто у плині часу», презентація інсталяцій, творчих майданчиків та експозицій учасників фестивалю.

Також на гостей чекали культурно-розважальні заходи: концерти, покази відеопідбірок, пізнавальні конкурси, майстер-класи, інсталяції, закладення квітника та Стіни для збору ідей та ініціатив.

Не оминули увагою сумчани і фотозони та відпочинкові локації фесту. Відвідувачі із захопленням розглядали їх та залюбки фотографувалися на фоні колоритних стилізованих декорацій. Упродовж фестивалю гостей частували козацькою кашею, випічкою та різноманітними солодащами.

Справжнім подарунком для усіх сумчан став яскравий малюнок на сходах парку «Казка».

За словами ведучого заходу Дмитра БУДЯНСЬКОГО, фестиваль «Старими вулицями нового міста» вирізнявся з-поміж інших своєю унікальною концепцією – «від учора до завтра», яка змусила гостей цього яскравого дійства побачити, що життя – це процес творення історії.

Олександр Лисенко та Володимир Войтенко вручили учасникам фестивалю подяки за ініціативу та активну участь у житті міста.

«Міська влада щороку вкладає додаткові ресурси у впровадження нових інструментів взаємодії з громадськістю. На наступний рік на реалізацію проектів-переможців громадського бюджету передбачено 10 млн грн», – зауважив перший заступник міського голови, та закликав сумчан бути активнішими у питанні впровадження Громадського бюджету.

У свою чергу учасники заходу передали міському голові «Лист мрій», перелік, так званих побажань, жителів міста. Завершився фестиваль виступом відомого сумського гурту «DANC-Band».

Більше фото https://smr.gov.ua/uk/novini/podiji/11626-u-sumakh-vidbuvsya-istoriko-kulturnij-festival-starimi-vulitsyami-novogo-mista.html 

Відео - http://tv.sumy.ua/u-sumah-vidbuvsya-retro-festyval-starymy-vulytsyamy-novogo-mista/ 

ФБ-сторінка фестивалю - https://www.facebook.com/%D0%A4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8C-%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8-%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D1%8F%D0%BC%D0%B8-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BC%D1%96%D1%81%D1%82%D0%B0-1922533697769342/?hc_ref=ARSNG6vx06tX1jJfedt1C5sM_guLnKfFRRvF6E2GYp6Au9kH3yDPRrgXIJ_FKzBwL9U&hc_location=group