Громадський бюджет: 18 проектів містян реалізують коштом міського бюджету

Громадський бюджет: 18 проектів містян реалізують коштом міського бюджету

У 2018 році у рамках громадського бюджету будуть реалізовані 18 ініціатив сумчан.

22 січня Координаційна рада з питань громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми затвердила результати голосування.

Нагадаємо, що воно тривало з 26 листопада по 7 грудня минулого року. Сумчани мали можливість обирати один локальний та один загальноміський проект з 51 ініціативи городян, які були винесені на голосування.

У підсумку серед 37 локальних проектів переможцями стали 12, а серед 14 загальноміських – 6. На їх реалізацію у міському бюджеті 2018 року передбачено 9 млн. грн. (5,4 млн. грн. – на локальні та 3,6 млн. грн – загальноміські).

Додамо, що переможців визначали не лише за кількістю голосів, а і у відповідності до Положення про громадський (партиципаторний) бюджет м.Суми, за визначеним обсягом фінансування, коли проект повинен мати кошторис, який менше за залишок коштів. Так, серед загальноміських проектів-переможців були визначені три ініціативи містян, які хоча набрали менше голосів, але їх кошторис відповідав залишку встановленого обсягу.

Серед підтриманих ініціатив – 9 стосуються категорії «Здоровий спосіб життя» (спортивні майданчики та інфраструктура), по 4 – «Благоустрій міста» (дитячі майданчики, сквери та ін.) та «Культура і туризм» (фестивалі, медіатека), 1 – «Освіта» (інноваційний освітній центр).

Усього у голосуванні взяли участь 12374 городян, з яких 6147 сумчан проголосували у 9 пунктах для паперового голосування. З них 327 бланків визнані недійсними через невідповідності щодо заповнення. Електронним способом голосування через веб-портал «Громадський бюджет» скористалися 6227 мешканців міста.

Усього за проекти містян було віддано трохи більше 17 тисяч голосів.

Під час засідання Координаційної ради була доведена інформація про виявлення фактів реєстрації з однієї електронної адреси кількох десятків користувачів на підтримку певних проектів та по деяким з них з ознаками часткового використання доступних персональних даних. Зокрема, мова йшла про 12 таких електронних адрес. У обговоренні лунали пропозиції щодо скасування відповідних голосів. Разом з тим, зверталася увага на відсутність у Положенні про громадський (партиципаторний) бюджет м.Суми заборони на реєстрацію голосуючих з однієї електронної адреси, а також на той факт, що скасування голосів не призведе до змін у рейтингу проектів-переможців. Таким чином, більшістю голосів Координаційна рада затвердила результати голосування та перелік проектів городян, які будуть реалізовані коштом міського бюджету цього року.

Також члени ради наголосили на необхідності внесення змін до Положення про партиципаторний бюджет щодо неможливості у подальшому масової реєстрації голосуючих з однієї електронної адреси. Додамо, що сумчани також можуть подавати пропозиції щодо коригування Положення з врахуванням отриманого досвіду під час другої каденції впровадження громадського бюджету у нашому місті.

Нагадаємо, що у першій каденції громадського бюджету у Сумах переможцями стали 17 проектів, з яких 7 – загальноміські та 10 – локальні.

Переглянути проекти-переможці