Громадський бюджет: експертиза проектів триває

Громадський бюджет: експертиза проектів триває

Проекти, подані у рамках громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми, проходять оцінку та аналіз у структурних підрозділах міської ради.

Про це йшлося на засіданні експертної групи Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми, яке провів голова Коордради Андрій БАРАНОВ 12 жовтня.

Були підведені підсумки прийому проектів бюджету участі, нагадаємо, таких у цьому році – 90.

Усі подані ініціативи містян розподілені між структурними підрозділами міської ради для проведення їх оцінки та аналізу щодо відповідності законодавству, можливості реалізації та достатності бюджету проекту.

Традиційно, найбільшу кількість ідей сумчан аналізуватимуть два структурні підрозділи – департамент інфраструктури міста та управління капітального будівництва та дорожнього господарства. Також експертну оцінку нададуть фахівці управління освіти та науки, відділу культури та туризму, відділу у справах молоді та спорту, департаменту комунікацій та інформаційної політики, Агенції промоції «Суми», відділу комп’ютерного забезпечення та інформаційних технологій, відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг та ін.

Крім того, у департаменті забезпечення ресурсних платежів та управлінні архітектури та містобудування проаналізують на відповідність Генеральному плану міста Суми, іншій містобудівній документації, а також щодо їх пропонованої реалізації на землях та об’єктах, які належать до комунальної власності територіальної громади міста.

Деякі проекти пройдуть оцінку у кількох підрозділах.

При їх аналізі фахівці мають контактувати з авторами та спільно вносити за потреби коригування до кошторисів, переліку заходів або місця розташування об’єктів.

Під час засідання було вирішено вважати проекти №№ 34, 38, 52, 61 локальними.

Разом з тим, ухвалені рішення і щодо кількох проектів, які перебували на модерації. Так, проект №29 «Навчально-розвивальні ігри «Подорож Сумщиною» допущено до оцінки та експертизи.

Натомість проекти №46 «Громадський освітній простір «Historical Lab» та №48 «Реконструкція суспільного простору «Дворик на Кузнечній» (ДНК)» відхилені у зв’язку з тим, що місце реалізації не належить до комунальної власності. Проект №86 «Сучасний освітній простір у стінах Нової української школи» відхилено у зв’язку з тим, що у рамках громадського бюджету не приймаються ініціативи щодо ремонту та поточного утримання бюджетних установ та реалізації заходів проекту у інших програмах.

Також обговорювалися перспективи подальшого балансового утримання інфраструктурних об’єктів, зокрема, спортивних, здійснення заходів з відеоспостереження тощо.

Андрій Баранов закликав посадовців оперативна, але якісно провести аналіз та оцінку проектів сумчан, що значно полегшить їх реалізацію у випадку перемоги.

Перелік закріплення проектів

https://smr.gov.ua/uk/novini/miska-vlada-news/11949-gromadskij-byudzhet-ekspertiza-proektiv-trivae.html#info-1-1