Громадський бюджет: ініціативи сумчан будуть втілені у життя!

Усі підтримані ініціативи містян у рамках громадського (партиципаторного) бюджету будуть реалізовані у 2019-2020 роках.

Усі підтримані ініціативи містян у рамках громадського (партиципаторного) бюджету будуть реалізовані у 2019-2020 роках. 

Організацію виконання проєктів сумчан обговорили 17 жовтня на зустрічі з їхніми авторами за участі представників Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету та головних розпорядників бюджетних коштів.

Голова Координаційної ради Андрій БАРАНОВ повідомив, що до кінця року буде профінансовано розробку проєктно-кошторисної документації по 17 ініціативах містян. Це 12 проєктів, як були визначені переможцями за результатами голосування та п'яти, втілення у життя яких погодив депутатський корпус, беручи до уваги значну їх підтримку мешканцями.

Андрій Баранов закликав сумчан, які ініціювали проєкти, активно долучитися до їх реалізації, забезпечивши дієвий авторський контроль на всіх етапах. І перше завдання – допомогти з визначенням фахівців, які розроблятимуть проєктно-кошторисну документацію. Тож сумчани мають запропонувати проєктантів, яким довіряють, або ж пристати на визначених департаментом інфраструктури міста чи управлінням освіти. І вже на стадії проєктування ідеї сумчан, закладені в їхні проєкт,и мають бути максимально враховані та обраховані.

За час, що залишився до кінця року, кілька ініціатив, які не потребуватимуть великого обсягу робіт, при наявності розробленої документації та за сприятливих погодних умов, будуть виконані. Визначатиме цей перелік Координаційна рада.

Кошти на реалізацію решти проєктів будуть включені окремим рядком до міського бюджету 2020 року. Тоді ж вони і будуть втілені у життя. До слова, тут також буде втілено спільний нагляд та контроль – як авторський, так і з боку розпорядників бюджетних коштів та керівництва міста.

Міська влада бере на себе зобов’язання щодо передачі реалізованих об’єктів на баланс та повноцінне утримання у подальшому. Розпорядники мають включити до міського бюджету і кошти на утримання як вже реалізованих, так і запланованих об’єктів. Це також одне з принципових питань, адже без належного утримання витрачання бюджетних коштів є неефективним. Тож цьому буде приділено особливу увагу.

За словами голови Координаційної ради, обрахують і додаткове фінансування, яке потрібно для усунення недоліків та доведення до завершення низки об’єктів, які були реалізовані протягом двох попередніх циклів громадського бюджету. Члени Коордради у серпні провели спеціальне виїзне засідання, побувавши за понад двадцятьма «партиципаторними» адресами, оглянувши облаштовані дитячі та спортивні майданчики, сквери, зони відпочинку тощо. За його підсумками і будуть складені «дефектні акти» та обраховане фінансування на усунення недоліків. Члени ради пересвідчилися у важливості належного утримання, а також звернули увагу на низку недоліків при проєктуванні, які негативно позначилися на стані об’єктів.

У 2020 році буде проведено і наступний цикл партиципаторного бюджетування.