Суми долучаються до розробки української моделі громадського бюджету

Суми долучаються до розробки української моделі громадського бюджету

Якою має бути українська модель партципаторного бюджету? Над цим питанням дискутували під час воркшопу «Запровадження громадської моделі бюджету участі в містах України», який відбувся 20 липня у Київській міській раді.

Захід зібрав більше 30 представників з 15 міст і 9 областей України, серед яких були як чиновники, так і представники громадськості. Наше місто представляли начальник управління комунікацій та інфомраційного забезпечення Депармтенту комунікацій та інформаційної політики Андрій МОША та член Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми, автор проектів-переможців бюджету участі Надія ОТИЧ.

Модерував воркошоп Сергій Лобойко, голова ГС «Центр розвитку інновацій», групи Е-демократія РПР, співкоординатор громадського бюджету Києва. Спікерами були представники органів місцевого самоврядування Києва та Львова, експерти, практики громадського бюджету.

Учасники представили досвід своїх міст у впровадженні бюджету участі та проблемні питання. У Сумах громадський бюджет існує з 2016 року, тому наш досвід зацікави присутніх, а проблематика – збільшення ролі громадськості на всіх етапах впровадження партиципаторного бюджету фактично збігалася із запитами загалу зустрічі.

Потому тривали дискусії та обговорення за напрямками відповідно до циклів бюджету участі. Кожен міг долучитися до теми зі своїм баченням та досвідом, отримати на свої проблемні запитання відповіді від експертів та колег, озвучити ідеї щодо розвитку партиципаторного бюджетування.

Порушувалися питання: підвищення рівня залученості жителів до участі у громадському бюджеті, формування команд проектів, вдосконалення інформаційної кампанії, вдосконалення процедури голосування, коливання цінового діапазону під час визначення вартості проекту та інші.

Кейс Добровільної, коли громадський бюджет став каталізатором єднання громади та поштовхом до розвитку мікрорайону, представлений Надією Отич, став прикладом для учасників воркшопу з інших міст, у тому числі з успішної співпраці місцевих депутатів з командою місцевих активістів та мешканців.

Відзначили Суми і за низку успішних практик у рамках впровадження громадського бюджету та проведення Фестивалю ідей «Місто майбутнього».

У підсумку всі учасники Воркшопу, як представники влади так і громадськості, дійшли згоди, що для розвитку довіри, самоврядування, якості сервісу влади, ефективності бюджету ефективною є саме громадська модель. Важливими елементами її розвитку на даному етапі є:

  • Розвиток команд проектів замість моно-авторства;
  • Право команд контролювати реалізацію проектів;
  • Розвиток культури публічних консультацій щодо планів/фактів бюджетних витрат, пріоритетів, ідей проектів на мікро-районних, районних та загальноміських, секторальних рівнях;
  • Запровадження мотивації до підвищення бюджетної ефективнсоті та інноваційності громадських проектів;
  • Розвиток публічно-приватного партнерства - участі соціально-відповідального бізнесу у проектах;
  • Впровадження правил етики;
  • Розвиток ефективних координаційних та апеляційних органів ГБ;
  • Розвиток автоматизації процесів ГБ, довіри мешканців до чесності визначення їх волевиявлення
  • Перехід до 100% електронних зборів підписів підтримки, голосувань за проекти.

Міста-учасники воркшопу домовилися об'єднатися й продовжити співпрацю. Зокрема, частини з них, у тому числі й Суми, долучиться до команди наших експертів щодо підготовки першого видання Методичних рекомендації щодо впровадження громадської моделі бюджету участі. Інші - опрацьовуватимуть оновлення власних положень, частина - організують у своїх містах публічні консультації щодо аналізу стану та планів розвитку громадського бюджету.

Воркшоп відбувся в рамках проекту «Адвокація громадського бюджету для успішної реформи децентралізації», який впроваджується Центром розвитку інновацій (www.cid.center) в межах Програми Європейського Союзу «Підтримка громадянського суспільства в Україні» за підтримки Центру демократії та верховенства права (CEDEM) та Реанімаційного Пакету Реформ (РПР).

Мета проекту - адвокація громадського бюджету як інноваційного інструменту розвитку місцевого самоврядування.

Програма воркшопу: https://goo.gl/FgnsqU

Фото

Відеозапис заходу можна подивитися тут: https://youtu.be/_VUjYhtTjw8