Зробити місто кращим можеш саме ти!

Зробити місто кращим можеш саме ти!

Реалізувати таке твердження сумчанам допоможе такий метод громадської партиципації, як бюджет участі.

Цьогоріч цьому сприятиме і унікальний веб-ресурс, який дозволяє автоматизувати увесь процес громадського бюджетування.

5 липня у Сумах для активних та небайдужих до покращення свого міста городян відбулася серія публічних заходів із запровадження громадського бюджету. Їх учасниками стали міський голова, посадовці, депутати міської ради, члени Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету, ініціативних груп, громадськості та ЗМІ.
Розпочали обговорення під час засідання «круглого столу» на тему «Платформа «Громадський проект м. Суми».

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО, вітаючи загал, наголосив, що місто вже другий рік успішно впроваджує бюджет участі, а торік ще й стало найкращим обласним центром у прозорості формування та розробки міського бюджету 2017 року. «У цьому році перед нами стоять не менш важливі завдання, ніж торік у цьому напрямку. Від нас чекають конкретних справ, якими ми можемо змінити наше місто, і краще, якщо це ми будемо робити разом з громадою», – підкреслив очільник Сум. Він висловив переконання, що громадський бюджет - це спільний успіх активних сумчан та відкритої влади.

Керівник ГО «Нова Енергія» Віталій ФИЛЕНКО розповів про проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження», у рамках якої наше місто отримало підтримку у подальшому впроваджені громадського бюджету.

За словами експертів, Суми є одним із міст-лідерів подібного бюджетування, де пріоритетним завданням є використання та удосконалення підходу до впровадження прозорих, антикорупційних та позаполітичних механізмів розподілу коштів громади.
Одним з таких інструментів є електронна платформа, котра дозволить кожному жителю міста брати участь в конкурсі громадських проектів.

«Ті кроки, які нині робить ваше місто, показує приклад багатьом іншим обласним центрам, а інколи і столиці, як потрібно діяти у цьому напрямку, – зауважив Віталій Филенко. – Ми спостерігаємо за цим процесом від самого початку у березні минулого року. І дуже раді, що цогоріч Суми у конкурсному відборі стали переможцем і отримали можливість встановити спеціальну систему для підтримки електронної подачі проектів, відслідковування за процесом їх погодження, процесу голосування. Тобто те, що дозволяє зробити процес прийняття рішень щодо впровадження бюджету участі відкритим, демократичним та прозорим».

Керівник громадської організації наголосив на більш активному залученні молоді до партиципаторного бюджетування завдяки використанню такого веб-ресурсу, адже Інтернет-активність молоді є чи не найбільшою серед інших категорій населення.

Він також зупинився на напрямках промоційної підтримки громадського бюджету у Сумах. Передбачається сприяння у проведенні тренінгів-практикумів з підготовки проектів для бюджету участі, виготовленні інформаційних друкованих та відеоматеріалів тощо. Напередодні загальноміського голосування заплановано проведення Ярмарку проектів, коли їх автори матимуть можливість презентувати свої ідеї та ініціативи загалу, обмінятися досвідом, заручитися підтримкою сумчан.

Детально особливості та переваги веб-платформи «Громадський проект» презентував керівник субгранту Сергій ОМЕЛІЧКІН. Він акцентував увагу, що таке ІТ-рішення створене у форматі єдиного вікна, має інтуїтивно зрозумілий адаптивний сучасний інтерфейс, забезпечуючи автоматизацію та прозорість процесу партиципаторного бюджетування на усіх етапах та для усіх категорій його учасників.

Сергій Омелічкін представив кожен розділ сайту та продемонстрував їх можливості та специфіку. Особливу увагу звернув на застосування при роботі з сайтом такого інструменту, як Bank-ID.

Експерти зауважили, що веб-платформа має надійну систему захисту, що унеможливлює будь-які маніпуляції, ідентифікує кожного користувача та його дії, забезпечуючи повну відкритість та публічність процедури громадського бюджетування. Нині вона діє у 27 містах, а найближчим часом запрацює ще у двох десятках громадах.

Новації громадського бюджету 2017 присутнім презентувала співголова Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми Лариса СКИРТАЧ. Вона зауважила, що зміни, які напрацьовані спільно посадовцями, представниками громадськості, експертами сприятимуть тому, що городяни більш активно долучаються до громадського бюджетування з цікавими та креативними проектами задля покращення нашого міста. Нагадаємо, що оновлене положення про бюджет участі депутати ухвалили на сесії міської ради 14 червня.

Другою частиною публічних заходів став тренінг «Е-платформа для подачі проектів», який провели фахівці ГО «Нова Енергія». Учасникам тренінгу – представникам громадськості, виконавчих органів міської ради, пунктів прийому проектів – детально продемонстрували процес реєстрації користувача у особистому кабінеті веб-платформі «Громадський проект» за допомогою Bank-ID, а також процедуру заповнення електронної форми проекту.

Тренери та члени Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми під час засідання «круглого столу» та навчання відповіли на запитання присутніх, обговорили особливості та переваги роботи з веб-платформою, методи просування ідеї громадського бюджетування тощо.

Спілкування було плідним та цікавим, зізналися наприкінці його учасники, тож маємо сподівання, що сумчани не будуть байдужими до розвитку свого міста, використовуючи дієвий інструмент партиципації.

***
Заходи організовано ГО «НОВА Енергія» за підтримки Сумської міської ради. Проект реалізується ВГО «Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень» (ІБСЕД) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Розробник електронної системи - ГО SocialBoost.

Нагадаємо, громадський бюджет – інструмент прямої демократії, який дозволяє залучати мешканців до розподілу частини міського бюджету на реалізацію кращих ідей та проектів містян.

У Сумах передбачено 6 млн грн. на реалізацію наступного року проектів сумчан, які будуть підтримані городянами на загальноміському голосуванні.

З 3 липня по 11 серпня усі сумчани, старші 16 років можуть подавати свої проекти розвитку двору, мікрорайону, міста. Кожен може подати на конкурс один локальний (до 500 тис. грн.) та один загальноміський (до 1 млн грн.) проект.

Матеріали "круглого столу" та фото можна знайти за цим посиланням