АЛЬТЕРНАТИВНІ ДЖЕРЕЛА: ВИКОРИСТАННЯ ДОЩОВОЇ ВОДИ ДЛЯ КЛУМБ ДВОРУ БАГАТОПОВЕРХІВОК НА ХАРКІВСЬКІЙ Брав участь

Доданий
10.08.2017
Номер
36
Благоустрій міста

Обладнання території резервуарами для збирання дощової води, що може бути використана жителями прилеглих будинків для догляду клумб. Проект стимулюватиме створення нових клумб, а також допоможе в утриманні вже існуючих клумб, облаштованих самими жителями, підприємцями та міською владою. Проект сприятиме підтримці існуючих та створенню нових ініціативних груп, які опікуються розвитком території.

Автор проєкту
Бюджет
242 300 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Харківська, 31, Суми

Опис

Проблема (передумови, обґрунтування необхідності реалізації проекту)

Нині в багатьох регіонах світу відчутною є нестача не лише питної води, але й води для потреб сільського господарства, промисловості, побуту. Наша територія є відносно благополучною в цьому сенсі, однак нам також потрібно навчатися економити воду.
Актуальним в нашому місті є питання благоустрою території. Клумби у дворах є доволі нескладним варіантом благоустрою і багато містян із задоволенням прикрашають свої двори квітами. Однак проблемним є полив клумб: по-перше, люди змушені носити важкі відра сходами багатоповерхівок; по-друге, вода пропускається через квартирні лічильники.
Є ще одна проблема, яка сприяла народженню ідеї цього проекту. На пропонованій для його реалізації території міською владою створені чудові клумби троянд і в цьому році (як і в попередньому) було дуже шкода спостерігати за квітами, яким бракувало поливу.
Досвід показує, що звичайна клумба біля будинку може зібрати біля себе небайдужих жителів, сприяючи тим самим самоорганізації населення.

Короткий опис проекту

Обладнання території резервуарами для збирання дощової води, що може бути використана жителями прилеглих будинків для догляду клумб. Проект стимулюватиме створення нових клумб, а також допоможе в утриманні вже існуючих клумб, облаштованих самими жителями, підприємцями та міською владою. Проект сприятиме підтримці існуючих та створенню нових ініціативних груп, які опікуються розвитком території.

Мета проекту

Облаштувати територію перехрестя вулиці Харківської та проспекту М. Лушпи (з боку райвиконкому) резервуарами для збирання дощової води та створити сприятливі організаційні та технічні умови використання цієї води для поливу квітів на клумбах, створених мешканцями будинків, працюючими тут приватними підприємцями, міською владою. Через впровадження нових можливостей благоустрою території сприяти самоорганізації місцевих жителів і приватних підприємців, побудові нових соціальних партнерств.

Пропоноване рішення, щодо розв’язання проблеми і його обґрунтування

Під час підготовки проекту були проаналізовані кілька варіантів рішення проблеми збирання дощової води для потреб поливу клумб: з дахів будинків чи на відкритій ділянці просто з неба під час дощу, варіанти надземних і підземних резервуарів.
На нашу думку, прийнятним варіантом є збір води з дахів у надземні резервуари. В Україні наявні в продажу відповідні резервуари німецького виробництва (GRAF). Однак ми не наполягаємо саме на такому варіанті, залишаючи рішення за фахівцями (в ілюстраціях наведені приклади реалізації як основного варіанту проекту, так і альтернативного).
Окремі технічних робіт, важливим є питання створення сприятливих організаційних умов для використання дощової води для поливу клумб. Для цього передбачено проведення «круглого столу», котрий покликаний сприяти самоорганізації людей за місцем проживання.

Для кого цей проект

- всі жителі міста, особливо ті, які живуть чи працюють на названій території, однак не лише вони. Ця території з’єднує зупинки СКД та проспекту М. Лушпи, тут в час пік рухається достатньо багато народу, які також можуть стати споживачами проекту в частині благоустрою території;
- любителі квітів в інших районах міста, які отримають приклад збирання та використання дощової води для догляду за клумбами.

Ключові показники оцінки результату проекту

- зібрана дощова вода;
- доглянуті зелені та квітчасті клумби;
- досвід партнерства жителів, підприємців та влади для облаштування прибудинкової території.

Тип проекту

локальний

Фотографії