Соціальний проект «Народний клуб «Елегантний вік» Брав участь

Доданий
31.07.2017
Номер
9
Освіта

Народний клуб «Елегантний вік» - соціальний проект, що реалізується у рамках бюджету участі і покликаний сприяти збереженню соціальної активності, реалізації життєвої позиції людей поважного віку шляхом створення простору для їх взаємодії та спілкування через участь у різного роду любительських об`єднаннях.

Автор проєкту
Оксана
Оксана Мусієнко
Бюджет
616 020 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Суми, Суми

Опис

Проблема (передумови, обґрунтування необхідності реалізації проекту)

Станом на 01.01.2017 в Україні налічується 11 938 838 пенсіонерів, з них у місті Суми мешкає 105 706 осіб.
Це одна із найбідніших і найнезахищеніших верств населення.
Зубожіння через низьку пенсію, постійні хвороби, висока смертність, низька соціалізація, відсутність належної уваги і забезпеченості з боку державних інституцій, які покликані здійснювати відповідні функції – коло викликів, з якими зіштовхується практично кожен другий мешканець нашого міста.

Короткий опис проекту

Проблеми старості у нас намагаються замовчувати. Автори проекту переконані, що і у старості можна і потрібно жити у радості і щасті.
Народний клуб «Елегантний вік» - соціальний проект, що реалізується у рамках бюджету участі і покликаний сприяти збереженню соціальної активності, реалізації життєвої позиції людей поважного віку шляхом створення простору для їх взаємодії та спілкування через участь у різного роду любительських об`єднаннях.

Мета проекту

• створення умов для вільного різноманітного спілкування осіб старших вікових груп між собою, зі своїми родичами та членами сім’ї;
• доступ до безпосередньої участі у різноманітних творчих, інтелектуальних об`єднаннях;
• задоволення пізнавальних і культурних інтересів, збереження та підвищення загального інтелектуального рівня; підтримання на належному рівні психічного та фізичного здоров`я;
• сприяння згуртованості осіб старшого покоління та залучення їх до діяльності громадських організацій, формувань, сфери соціальних відносин.
Вказані цілі відповідають міській програмі «Місто Суми – територія добра і милосердя» (підпрограма «Соціальні гарантії громадянам міста», завдання 3 «Забезпечити проведення заходів для ветеранів війни та праці, інвалідів…», доповнюють та розширюють аудиторію стейкхолдерів програми).

Пропоноване рішення, щодо розв’язання проблеми і його обґрунтування

Міські програми соціального характеру, що реалізуються в цей час, покликані забезпечити мінімум соціального захисту міського населення. Наш проект стане їх доповненням в частині концентрації уваги на особистісних цінностях і персоналізації дій; проект передбачає створення простору уваги і поваги до людей поважного віку для забезпечення позитивно орієнтованого, соціально-активного щасливого життя.
Повага до віку (історично сформована в національній культурі); відкритість, довіра, любов, свобода вияву поглядів та інтересів, гармонійна старість - це ті реальні позитивні зміни, що будуть забезпечені учасникам проекту і відповідно будуть формувати атмосферу комфорту і відчуття затишку життя у нашому місті.

Для кого цей проект

Міські мешканці, що вийшли на пенсію і не втратили бажання бути соціально-активними членами громади.

Ключові показники оцінки результату проекту

Літні люди отримають можливість подолати соціальну ізоляцію, встановити нові контакти, отримати нові знання і на цій основі зміцнити відчуття власної значущості, власної гідності, оцінити унікальність своєї особистості.
Різноманітність клубів/об`єднань допоможе літнім людям адаптуватися до нового соціального статусу, розвинути і зміцнити свій інтелектуальний та творчий потенціал, задовольнити пізнавальні інтереси, сприятиме активній участі в суспільному житті.
Кількісні показники результатів даного проекту визначити неможливо. Оцінкою його результативності може стати наступний факт: якщо хоч частина людей елегантного віку нашого міста відчує на собі турботу, знайде для себе місце власної реалізації та значущості в соціумі – проект досяг успіху і має право на продовження як міська програма.
Щастя наших батьків, бабусь-дідусів за наших розрахунків (за умови охоплення до 200 містян) коштуватиме в межах 5000 грн на одну особу на час дії проекту!

Тип проекту

загальноміський

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Департамент соціального захисту населення