«Подолання цифрової нерівності». Центри навчання людей старшого віку електронним послугам Брав участь

Доданий
27.09.2018
Номер
30
Освіта

Безкоштовна допомога людям старшого віку з освоєння новітніх технологій та доступу до електронних послуг за допомогою безкоштовних тренінгів та на партнерських засадах.

Автор проєкту
Світлана
Світлана Мамай
Бюджет
1 500 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Кооперативна, 6, Суми

Опис

Проблема

За статистикою лише 10% населення України старше 45 років активно користуються Інтернетом та сучасними електронними послугами, причина проста – інші не вміють. Діти та внуки відмахуються від прохань старших навчити їх, бо не мають часу допомагати своїм родичам оволодіти новими технологіями. Не мають можливості самотужки навчитися цифровим технологіям одинокі пенсіонери. Ця нерівність значної частини нашого населення, до речі, які активно голосують на виборах, тягне наше суспільство назад, бо люди старшого віку через цифрову нерівність відстають у доступі до об’єктивної суспільної інформації та у доступі до сучасних електронних ресурсів.

Мета проекту

Сучасне інформаційне суспільство вимагає вільного доступу всіх жителів до відкритої інформації та всіх доступних електронних послуг. Розвиток демократичного суспільства вимагає електронної демократії. Мета цього проекту - безкоштовно допомогти людям старшого віку – нашим сумчанам активно користуватися послугами Інтернет, новими технологіями, сучасними гаджетами для отримання всієї доступної в Україні інформації та всіх сучасних можливостей цифрового суспільства. За допомогою електронних послуг людям старшого віку економити свій час та кошти, бути соціально активними.

Пропоноване рішення, щодо розв’язання проблеми і його обґрунтування

Безкоштовна допомога людям старшого віку по освоєнню новітніх технологій та доступу до електронних послуг: Приват-24, Пенсійного фонду, Сумиобленерго, Укртелекому, Міськводоканалу, Сумигаззбуту, Єдиної системи місцевих петицій, урядового врядування, до електронних сервісів, електронних квитків, електронних баз книг, вивчення англійської мови через Інтернет та інших електронних ресурсів за допомогою безкоштовних тренінгів на партнерських засадах.
Залучення цієї категорії людей до нових цифрових технологій дасть можливість підвищити активність пенсіонерів у житті нашої громади, використати їх досвід та енергію на користь нашого міста, поліпшити їх життя.
Безкоштовна допомога населенню старшого віку нашого міста планується проводити на базі Сумської міської центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка (вул. Кооперативна, 6) та її бібліотек-філій №1 (вул. Глінки), №2 (вул. СКД,22), №3 (вул. Новомістенська,23), №4 (пров. Веретенівський,8), №5 (вул. Чехова, 77), №6 (вул. Котляревського,1/1), №7 (вул. Г.Кондратьєва,140), №8 (вул. В.Чорновола,55), №9 (вул. Набережна р.Стрілки,46), №10 (вул. Білопільський шлях, 25), №11 (вул. Карбишева,17), №12 (с. Н. Піщане, вул. Шкільна 37 А), №14 (проспект М.Лушпи,54), №15 (вул. І. Сірка 2-А), №16 (вул. Л.Українки,4), №17 (вул. Горького, 23/1), №18 (проспект Курський,131). Всі ці бібліотеки мають безкоштовний доступ до Інтернету, а бібліотекарі обізнані з основами Інтернет-технологіями.
Проведення спочатку циклу спеціальних безкоштовних консультативних тренінгів для бібліотекарів по підключенню до нових електронних послуг із залученням спеціалістів Приватбанку, Пенсійного фонду, комунальних служб та встановлення партнерських стосунків з представниками цих закладів для отримання безкоштовних консультацій людьми старшого віку. Ці консультації будуть проводитись як підвищення кваліфікацій бібліотечних працівників ЦБС на базі центральної міської бібліотеки ім. Т. Шевченка.
Приміщення бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка найбільш пристосоване для проведення різноманітних тренінгів, тут є спеціальний зал для зібрань та Інтернет-центр з безкоштовним доступом до Інтернету, на жаль, комп’ютерна техніка в ньому придбана давно і на сьогодні вже застаріла, погано працює, ламається, потребує повного оновлення. Для цього проекту необхідно підсилити сигнал WI-FI в залі ЦМБ ім. Т. Шевченка для занять за допомогою більш потужного роутера замість того, що працює нині.
За рахунок цього проекту буде створено доступний друкований роздатковий навчальний матеріал з алгоритмами дій по реєстрації особистого кабінету Приватбанку, Пенсійного фонду, різних установ комунальних служб, державних установ, по різним електронним послугам тощо. Рекламна продукція та інформаційний роздатковий матеріал для залучення людей старшого віку по освоєнню доступу до електронних послуг та електронних баз буде виготовлений за кошти цього проекту.
Придбання ліцензійних додатків Утиліта Lingualeo – «Золотий статус» для вивчення англійської мови, яка встановлюється на комп’ютери та мобільні пристрої.
За кошти проекту буде придбано електронні пристрої (рідери) та ліцензійні електронні книги науково-популярного та художнього змісту для людей старшого віку.
Консультаційна програма буде складатися із чотирьох модулів групових та індивідуальних консультацій. Групи набиратимуться за попереднім записом. Заняття будуть проходити спочатку в залі для засідань, в Інтернет-центрі центральної бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка, а потім по всім бібліотекам-філіям. Для кожного учасника занять потрібен сучасний комп’ютер або планшети, які будуть придбані за кошти цього проекту і в подальшому будуть використовуватись саме з цією метою.
Кожен модуль занять триватиме 3 години з перервою на воду, чай. Кількість людей у групі – не більше 20 осіб. На філіях – групи 5-10 учасників в залежності від кількості працюючих бібліотекарів. В залі для засідань та Інтернет-центрі необхідно встановити кондиціонери, закупити електрочайники, кулери з водою, тонометри та аптечки з ліками. Адже ці люди потребують особливої уваги.
По всім бібліотекам Сумської міської ЦБС бібліотечні працівники постійно проводитимуть безкоштовні заняття, групові та індивідуальні консультації для всіх бажаючих людей старшого віку, інформаційно-рекламні заходи з розповсюдженням інформаційної друкованої продукції. Навіть не маючи особистих смартфонів, планшетів, комп’ютерів, люди старшого віку зможуть через бібліотечні комп’ютерні пристрої безкоштовно отримувати різноманітні електронні послуги.
Після цих занять люди старшого віку зможуть вільно користуватися всіма електронними послугами, а також знаходити юридичні консультації, спілкуватись з представниками влади, зі своїми близькими за кордонами України, без черг сплачувати за комунальні послуги, записатися на прийом по отриманню субсидій, до лікаря-онлайн, замовляти ліки в аптеках, знаходити потрібну інформацію та заощаджувати кошти на покупках через Інтернет тощо.
В рамках цього проекту будуть паралельно проводитись безкоштовні інформаційні заняття для людей старшого віку по основам медіаграмотності.
Цей проект буде продовжений у всіх бібліотеках після закінчення терміну партиципаторного бюджету в наступні 5 років.

Для кого цей проект

Для сумчан старшого віку, в першу чергу - пенсіонерів та всіх бажаючих, які ще не оволоділи Інтернет-технологіями, не вміють користуватися сучасними гаджетами, не знають про можливості електронних послуг, що зберігають час та кошти.

Ключові показники оцінки результату проекту

За рік проекту буде проведено 150 інформаційно-консультаційних занять, надана допомога приблизно 4000 людям старшого віку, підготовлено і роздано два види друкованого інформаційно-навчального матеріалу.
Після занять, які будуть проведені за цим проектом, люди старшого віку зможуть вільно користуватися інтернетом, соціальними мережами, різними он-лайн сервісами, Scype, Viber, Telegram, навчатися англійської мови, читати електронні книги тощо. Випускники цих занять будуть вільно користуватись різними електронними послугами, в тому числі Приват-24, Пенсійного фонду, оплачувати без черг комунальні послуги через Інтернет, спілкуватися зі своїми близькими за кордонами України, записуватися на прийом до лікаря он-лайн, замовляти ліки в аптеках, спілкуватись з владою, використовувати електронні бази з Інтернету, знаходити потрібну інформацію та заощаджувати на покупках через інтернет. Ця категорія нашого населення буде обізнана з основами медіаграмотності, з роботою місцевих та центральних органів влади, з представниками різних політичних сил в Україні.

Я особа, яка не зареєстрована у м.Суми

Ні.
Постійно проживаю

Фотографії