«Купол бачення | Dome of Visions» (культурний простір у геодезичному куполі) Брав участь

Доданий
05.08.2017
Номер
20
Культура та туризм

«Купол бачення | Dome of Visions» – ідея для участі громади в створенні бачення стійкого розвитку майбутнього міста. Це місце, яке надихає і об'єднує нові ідеї – великі і малі. Варіанти багатогранні, але всі вони утворюють культуру. Осередок культури. Культуру в розрізі. Експеримент.

Автор проєкту
Євген
Євген Кузьмичов
Бюджет
990 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Тараса Шевченка проспект, Сумська міська рада, Суми

Опис

Проблема (передумови, обґрунтування необхідності реалізації проекту)

У результаті реалізації проекту стрімко зростатиме рівень щастя мешканців міста за допомогою культурних заходів, що відбуватимуться в «Куполі бачення». Про місто Суми дізнається вся Україна та інші країни Світу, відтак зросте туристична привабливість. Наукові дослідження з енергоефективності купола, це поштовх до сталого розвитку міста.

Співавтори

Дмитро Дубовик

Короткий опис проекту

«Купол бачення» - це відкритий для кожного спільний простір, який зосереджений на розвитку культури у місті, де можуть відбуватися спектаклі, концерти, міні фестивалі, тренінги, семінари, бесіди, студентські вечірки, шкільні заходи, міжнародні зустрічі тощо. Місце розташування - дитячий парк "Казка".

Мета проекту

Будівництво цієї споруди має стати першим в Україні повномасштабним куполом, експериментом, новим видом енергоефективного приміщення з розумним використанням ресурсів, щоб надихати людей до сталого розвитку і екологічного стилю життя.
Поняття «Купол бачення» охоплює термін «новітній громадський центр», що пропонує себе в якості подарунка місту для запрошення людей до спільного простору, де всі мають право подати заявку на проведення заходу, віддаючи данину подіям, що не стосуються довготривалого розміщення. Це може бути тип заходу, якого не вистачає жителям в місті, чи відсутня можливість для його реалізації за спеціальним профілем.
В рамках моніторингу енергоефективності споруди планується підписання угод з профільними інститутами громадянського суспільства, які співпрацюватимуть в тісній взаємодії, як зовні, так і всередині вивчатимуть ідею «Куполу бачення» в якості третього простору, що одразу кидає виклик застарілому мисленню про життя громад і сталий розвиток.

Пропоноване рішення, щодо розв’язання проблеми і його обґрунтування

«Купол бачення» це культурна платформа, зорієнтована на інклюзивність, експеримент і чуттєвість, що здійснює розвиток культури організовуючи різноманітні події в споруді, яка пробуджує почуття і відрізняється від багатьох інших, в тому числі, прозорою куполоподібною формою і ботанічним садом з рослинами, які придатні до життя без заморозків, в оформленні світлових тепличних вогнів в темний час доби.
Структура куполу являє собою стійку модель молекули вуглецю, яка є однією з найкращих в природі будівельних матеріалів. Це є своєрідним укриттям для простої двоповерхової дерев'яної споруди в середині куполу, без пароізоляції і ізоляції він захищає від дощу, вітру і снігу. Доріжки і панорамні тераси, дерев'яна палуба, комфортні куточки.
Енергоефективне налаштування внутрішнього клімату куполу, здійснюється за допомогою вимірювання температури і вологості повітря, шуму і концентрації СО2, це створює загальну картину здатності купола функціонувати в тісній взаємодії з сезонами природи.

Для кого цей проект

Враховуючи розташування у парку "Казка", його відвідування розраховане на всі верстви населення.

Ключові показники оцінки результату проекту

Показники
Соціальні: кількість проведених заходів та активних відвідувачів на рік.
Економічні: приклад енергоефективності по вимірюваним показникам.

Тип проекту

загальноміський

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Управління капітального будівництва та дорожнього господарства