Освітні заходи і обладнання для сприяння вивченню астрономії в школах Брав участь

Доданий
14.08.2017
Номер
53
Освіта

Проект передбачає розроблення і реалізацію програми для залучення учнів до наукової і аматорської астрономічної діяльності, а також високоякісне обладнання для практичних занять з астрономії.

Автор проєкту
Володимир
Володимир Сулим
Бюджет
174 984 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Ахтирська, 33, Суми

Опис

Проблема (передумови, обґрунтування необхідності реалізації проекту)

У багатьох дітей і дорослих є мрія побачити кратери на Місяці, супутники Юпітера, кільця Сатурна, комети або далекі галактики, зробити наукове відкриття. Не зважаючи на збільшення зацікавленості суспільства до космічних досліджень, діти і дорослі найчастіше не мають практичного досвіду, не володіють базовими знаннями і не зацікавлені в обранні професії у цій області.
Однією з причин є недостатність або застарілість інформаційної чи інструментальної бази для вивчення астрономії в школах. Так, освітня програма не передбачає практичні заняття і астрономічні спостереження, активну взаємодію з науковими установами чи спільнотами астрономів-аматорів. Школи не мають телескопів або вони є непридатними до експлуатації.
Астрономія - одна з небагатьох наук, де людина, яка не володіє досвідом у відповідній області, може зробити внесок в науку. Вивчення астрономії сприяє розумовому і культурному розвитку людини.

Короткий опис проекту

Проект передбачає розроблення і реалізацію програми для залучення учнів до наукової і аматорської астрономічної діяльності, а також високоякісне обладнання для практичних занять з астрономії.

Мета проекту

Сформувати серед учнів уявлення про Всесвіт за допомогою візуальних спостережень.
Забезпечити школи інструментальною і інформаційною базою для вивчення астрономії.
Підвищити цікавість учнів до астрономії і точних наук.
Налагодити зв’язок шкіл із спільнотами астрономів-аматорів, науковцями і обсерваторіями України.
Відкрити нові можливості для навчального процесу.
Сприяти популяризації астрономії в місті Суми взагалі.

Пропоноване рішення, щодо розв’язання проблеми і його обґрунтування

З метою залучення учнів і вчителів до професійної і аматорської астрономічної діяльності проект передбачає розроблення і реалізацію програми, що передбачає
семінари з астрономії, вивчення принципів спостережень астрономічних об’єктів і роботи з обладнанням, участь у міжнародних кампаніях з пошуку астероїдів, дослідження змінних і наднових зір та інших наукових проектах.
З метою формування уявлення про астрономічні об’єкти і Всесвіт взагалі проектом передбачена організація практичних занять, астрономічних спостережень і майстер-класів с астрономічної фотографії за допомогою високоякісного астрономічного обладнання.
Для спостережень увечері передбачений телескоп системи Ньютона на альт-азимутальному монтуванні з системою автоматичного ведення і наведення на астрономічні об’єкти для полегшення роботи вчителя. До телескопу додані ширококутні окуляри і фільтр для зменшення впливу міського освітлення.
Для спостережень удень передбачений спеціалізований сонячний телескоп.

Для кого цей проект

Учні і вчителі Сумської загальноосвітньої школи I-III ступенів №21 і Сумської загальноосвітньої школи I-III ступенів №27. Також передбачена взаємодія з іншими школами міста Суми.

Тип проекту

Загальноміський

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Управління освіти і науки